Zwemvereniging Eurode Kerkrade 

 

Waarom zwemmen goed is voor lichaam en geest!


Zwemmen is niet alleen leuk, het is ook uitstekend voor de gezondheid. En dat gaat veel verder dan alleen het verbeteren van uw conditie.

Zwemmen geeft een boost aan de gezondheid en de mood


Zwemmen werkt ontspannend. Dat komt doordat het water je lichter doet voel en het hart rust geeft. Ontspannend zwemmen vermindert stress en neerslachtigheid.
 

Zwemmen is ook een cardiovasculaire training en dergelijke trainingen verbeteren de stemming en vergroten het zelfvertrouwen. Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert.
 

De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.
 

Alle bovenstaande zaken zorgen ervoor dat zwemmen een boost geeft aan je lichamelijk en mentale gezondheid.

Zwemmen verbetert je slaappatroon
 

Je algemene gezondheid is ook afhankelijk van je nachtrust. Want tijdens de nacht herstellen en verjongen je geest en lichaam zich.
 

Goed slapen is dus belangrijk en eens goed sporten helpt je daarbij. Want tijdens een (zware) inspanning komen hormonen vrij die je achteraf een betere nachtrust bezorgen.

Zwemmen houdt de bloeddruk laag


Aangezien het water in een zwembad meer druk uitvoert dan lucht buiten het water zorgt het water ervoor dat het bloed makkelijker terug naar je hart stroomt. Hierdoor moet je hart 10 tot 15% minder hard werken!

500 calorieën per uur verbranden


Met zwemmen (niet dobberen ;-)) verbrandt je
ongeveer evenveel calorieën als met hardlopen aan 10km/u. Met een halfuurtje zwemmen verbrand je zo makkelijk 300 kcal.

Vermindert de impact op de gewrichten
 

Zwemmen is een low-impact sport. Daarmee bedoelen we dat zwemmen goed is voor je spieren, pezen en gewrichten.
 

In het water weeg je 90% minder en spaar je dus je lichaam veel meer! Dat is ook de reden waarom geblesseerde sporters vaak in het zwembad opnieuw aan hun conditie beginnen te werken.

Versterkt de spieren

Naast een vet verbrandende conditietraining is zwemmen ook een weerstands- of krachttraining. Die weerstand krijg je van het water zelf. Want water werkt je harder tegen dan lucht. Met zwemmen bouw je dus ook spiermassa op.
 

Wissel je ook de verschillende slagen af dan train je de spieren ook op verschillende manieren. Zwemmen helpt je zo een uitgebalanceerd lichaam te ontwikkelen en is de ideale fullbody workout.

Vermindert het risico op hart- en vaatziekten

Zwemmen verlaagt net als andere vormen van cardiovasculaire inspanning je bloeddruk en je cholesterolniveau en vermindert zo de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarvoor moet je wel ten minste drie keer per week 30 minuten zwemmen of op een andere manier je hartslag de lucht in jagen. 

Versterkt de capaciteit van de longen

Astmapatiënten krijgen vaak het advies om te zwemmen, het best van al in een binnenzwembad. Het warme en vochtige klimaat is beter voor de luchtwegen dan de drogere buitenlucht en binnen is ook het aantal pollen in de lucht beperkt, waar hooikoorts- en astmapatiënten zo'n last van hebben.
 

Maar ook in het algemeen biedt zwemmen astmapatiënten voordelen. Zwemmen vergroot de longcapaciteit en verbetert de ademhaling, zaken waar astmapatiënten in het bijzonder baat bij hebben. 
 

Als je regelmatig sport, dan heb je een grotere longinhoud. Dit is niet alleen voorbehouden aan zwemmers, maar dit geldt voor alle sporten. Als je bijvoorbeeld 1 x per week gaat zwemmen, ga je al snel merken dat je minder snel buiten adem zal zijn als je bijvoorbeeld een trap op loopt.

Versterkt de botten

Van gewicht dragende sporten zoals hardlopen is bekend dat ze je botdichtheid vergroten. Doordat je lichaam bij deze oefeningen meer gewicht moeten dragen, worden je botter sterker.
 

Lange tijd werd gedacht dat zwemmen als low-impact sport niet gepaard ging met dit voordeel. Uit recent onderzoek blijkt echter dat zwemmers weliswaar een lagere botdichtheid hebben dan hardlopers en krachtsporters, maar nog altijd een hogere dichtheid dan niet-sporters. Zwemmen vergroot dus je botdichtheid.