Eurode Kerkrade

Nieuws

Voorpagina Archief

Artikel in Gezien.nl

Artikel in Gezien.nl

11 februari 2015 - Bron: www.gezien.nl/kerkrade door Tom Janssen.

EURODE KERKRADE HOUDT WEDSTRIJDZWEMMEN OP DE KAART

Eurode Kerkrade houdt wedstrijdzwemmen op de kaart

Het is die eeuwige tweestrijd binnen sportverenigingen: Prestaties leveren versus louter recreatief bezig zijn. Waar veel sportclubs in Limburg vroeger hofleverancier waren van topatleten, is er tegenwoordig een steeds grotere groep die enkel en alleen voor het plezier tegen een bal trapt, het racket ter hand neemt of baantjes in het zwembad trekt. Bij Zwemvereniging Eurode Kerkrade hebben ze echter duidelijk de keuze gemaakt voor de wedstrijdsport. Voorzitter Harrie Vroomen legt uit hoe dat zit.

“Wij zijn inderdaad een wedstrijdvereniging”, benadrukt Vroomen. “Zowel op topniveau als op een wat lager level, wordt er door alle leden aan wedstrijden meegedaan. Wil een kind proberen om de top te bereiken in de zwemsport, dan wordt hij of zij intensief begeleid en krijgt dit kind alle mogelijkheden om zijn of haar eigen mogelijkheden te verkennen. Leden die niet voor een topsporttraject kiezen, krijgen echter ook gerichte training en doen mee aan wedstrijden, hetzij op een minder hoog niveau.”

Een keuze voor het topsportlevel is zeker geen vrijblijvende beslissing. Op hoog niveau sporten, in de nationale of internationale top, betekent lang en zwaar trainen, veel reizen en zeer gedisciplineerd leven. Bovendien is het bedrijven van topsport geen goedkope bezigheid. Als een kind aan topsport doet of wil doen, vraagt dat een investering van met name de ouders, zowel qua tijd als financieel. “Als een kind de potentie heeft om een topzwemmer te worden en dat ook graag wil, maken wij vanuit de vereniging aan zowel het kind zelf als aan de ouders duidelijk wat daar bij komt kijken”, beschrijft Vroomen. “Als jouw kind aan topsport doet, betekent dat dat je het gezinsleven dient af te stemmen op één persoon. Dan gaat een zwemtraining toch echt voor op de verjaardag van opa of oma. Daarnaast moet een topzwemmer veel reizen, zowel binnen Nederland als daarbuiten. En dat betekent dat er vervoer moet zijn en dat de hotelkamer betaald wordt.”

Eurode Kerkrade, opgericht in 2000, is een vereniging, maar dan wel een vereniging waar er een professioneel en ook commercieel beleid wordt gevoerd. Volgens de voorzitter is dit belangrijk om de zwemvereniging levensvatbaar te houden. “Als je als wedstrijdvereniging wilt voort blijven bestaan en ook prestaties met de zwemmers wilt neerzetten, kun je niet alleen op vrijwilligers bogen”, vindt Vroomen. “Vroeger kon dat, maar tegenwoordig is dit steeds lastiger. Wij hebben daarom ervoor gekozen om de coaching en begeleiding van zwemmers te laten verzorgen door Zwemscouts, een erkend opleidingsinstituut. Daarnaast proberen we oud-zwemmers te binden aan onze vereniging, door ze bijvoorbeeld een opleiding te bieden tot trainer en ze een vergoeding te geven voor de tijd die ze in het trainen steken.”

Het wedstrijdzwemmen in Zuid-Limburg is nochtans in het gedrang gekomen. Steeds minder verenigingen zijn in staat om wedstrijdzwemmers van niveau op te leiden. Sterker nog; een aantal verenigingen in de regio zijn zelfs helemaal gestopt met wedstrijdzwemmen en richten zich alleen nog op recreanten. Bij Eurode Kerkrade draait het nog wél om het wedstrijdzwemmen en die keuze heeft hen geen windeieren gelegd. “Sinds 2004 zijn we bij elk Nederlands kampioenschap aanwezig met zo'n zes tot tien deelnemers, zowel op de lange als korte baan”, zegt Vroomen met trots. “De resultaten tot dusver variëren van een eerste tot en met een vijftiende plek. We doen dus goed mee in Nederland.”